develop free website
A meseterápia egy személyiségfejlesztő, önismeretet segítő módszer, amely abból a felismerésből indul ki, hogy az emberi lélekben fölmerülő konfliktusok szimbolikus formában megtalálhatók a mesékben is. A mese iránytű, mert mindig kivezet a történetben fellelt bajból, nehéz helyzetből...
Az ember történetekben él, gondolkozik, történeteket mesélünk egymásnak, történeteket hallgatunk. Közben pedig a saját történetünket írjuk, éljük.
A mesék is történetek: a mesék felölelik az ember életútját és valamennyi nagy kérdéshez, fordulóhoz van történet: így létezik születésről, halálról, felnőtté válásról, anyaságról, párkeresésről, házasságról is mese. Az emberi lét nagy kérdéseire is keresik a válaszokat: mint például a boldogság, vagy az emberi lét értelme.
A mesékben ott a Szép és az Igaz. Mai értékvesztett világunkban ez nem kevés, sőt a legtöbb.

Mesék más szemmel
A legtöbben, akik eljönnek hozzám, rácsodálkoznak, mennyi minden rejlik egy mesében. A mese mindig több, mélyebb, mint ami elsőre látszik. Sokan nem tudják, hogy eredetileg felnőtteknek készültek a történetek. A régi korok emberei még értették a mesék ősi nyelvét, így adták tovább egymásnak a tudást az Életről. A meseterápia segít abban, hogy a mai ember is megértse azt az ősi nyelvet, amelyen a mesék íródtak. Valaha a mesék képei, szimbólumai elevenen bennünk éltek, hiszen a lélek nyelvén íródtak...csak eltávolodtunk ettől a tudásunktól.
Élni tanították a következő generációt.
Az eredeti népmesék az emberi kultúra kincsestárába tartoznak, és a legtisztább formában tartalmazzák az emberiség ősi bölcsességeit. A mese a lélek tükre, belső világunkra nyit ajtót. Szereplőiben vágyaink, fantáziáink, indulataink, ösztönvilágunk ölthetnek testet. A mesék nyelvezetét valamikor természetes módon értették az emberek, megtalálták benne önmagukat, saját kérdéseiket és válaszaikat. A mese iránytű. útmutató, kapaszkodó, erőforrás volt az emberek számára
A mese, mint Segítő: a mesék ma is nekünk szólnak, csak nem értjük őket, mert elfelejtettük a nyelvüket. Ha megnyílunk a mesék előtt, akkor a mesék kézen fognak, és megmutatják, hogy nehéz élethelyzetekből merre van a kiút. Mert a mesék tanítanak, utat mutatnak, és rendeznek.

Mi történik a foglalkozásokon?
A Kincskereső Meseterápiás Módszer® a mesék lélektani elemzésével közelíti meg a mesehősök próbatételeinek, megküzdéseinek értelmét és céljait. A módszer célja a mesék segítségével felfedezni a személyiségünkben rejlő, még feltáratlan lelki kincseket, belső értékeinket. A fókusz azon van, hogy olyan kreatív belső erőket tudjunk megmozgatni, melyek aztán segítik a változást. Az alkotásokkal egybekötött foglalkozások során a mesehallgatáson túl alkalmazunk relaxációs technikát, valamint művészetterápiás eszközöket is (por-, olajpasztell, akvarell, agyag, montázs, kollázs készítés, stb.), amelyekkel segítjük a belső munkát. A mesefejtő műhelyeken többnyire beszélgetünk a szimbólumokról, a karakterekről, a mese mélyebb mondanivalójáról, személyes üzeneteiről alkotás nélkül. A mesék Ezen az úton kísérem, vezetem az útkeresőket. Meseterápiás szakemberként az a feladatom, hogy tudjam és értsem, milyen megoldásokat, válaszokat kínál a mese és ezeket meg is tudjam nyitni azok előtt, akik vállalkoznak rá.

Kiknek ajánlom?
Azoknak az embereknek, akik mélyíteni szeretnék az önismeretüket; azoknak, akik problémájukra keresik a válaszokat, megoldásokat; azoknak, akik szeretik a meséket. Azoknak ajánlom, akik szeretnének egy varázslatos mesei világban a maguk történetére ráismerni, megtalálni, és elindulni benne egy boldogabb élet, a kiteljesedés felé.
A foglalkozás nem pszichoterápia, önismereti jellegű foglalkozás mentális szempontból egészséges emberek számára.

Milyen formában zajlik a meseterápia?
Lehet csoportosan dolgozni a mesével és lehet egyéni úton is. Az egyéni foglalkozások már online is elérhetőek (pl. Női kiteljesedés-életút)
A mesecsoportok egy-egy téma köré szerveződnek.(tematikus csoport)
Milyen témák lehetnek? Van mesecsoportom az anyaságról, feleségszerepről. Volt már csoportom a gyászról, tartottam csoportot a segítőkről. A választott mesék mutatják az utat nekünk. Gondolkodunk, beszélgetünk, a mesék képeibe kapaszkodunk, alkotunk. Észrevétlenül egyre beljebb lépünk önmagunkban, hogy kincseket találjunk.
Akik meghallgatnak egy mesét, többé nem lesznek idegenek egymástól. S valóban a meséknek egyedülálló közösségteremtő ereje van. A mese falakat bont le, összehoz. Sokan rácsodálkoznak arra, hogy ugyanazt a dolgot mennyire sokszínűen látjuk, mi emberek. Nahát erre nem is gondoltam!- hangzik el szinte kivétel nélkül a csoportokon. A csoportban egyszerre megtapasztalhatjuk a csoport és a mese támogató erejét, a különböző megközelítésekben rejlő erőt.
A honlapon meg lehet találni az épp futó, aktuális programokat, eseményeket.

Egyéni életút: 
Ha valaki jobb szereti az egyéni munkát, ha saját magára, vagy a problémájára, elakadására egyénileg szeretne ránézni és szeretne segítséget a mesétől, arra is lehetőség van.
.
Egy találkozás kb.1-1,5 óra.
Díja: 10000 Ft/óra
Jelentkezés itt.

© Copyright 2020 - All Rights Reserved