create a web page

Itt a tavasz, nyílnak a csodás virágok a kertekben. Mostanában bontogatja szirmait a gyöngyvirág is. Amikor meséket fejtünk egyéni, vagy csoportos alkalmakon, mindíg terítékre kerülnek a szimbólumok is. Ilyenkor elindul egy közös gondolkodás, ami először inkább egy asszociációs játék. Szabadjára engedjük, hogy mi jut eszünkbe az adott jelképről, akár a mesétől függetlenül is. Eközben figyelünk a belső érézéseinkre és sugallatainkra is, majd ezeket összevetjük a szimbólumtárak leírásaival is. Ezek összességéből szűrhetjük le saját magunk számára az adott jelkép aktuális és személyes jelentését az adott mesében.
Vannak kötött tartalmak, amelyek mindig nagyon hasonló dolgot jelentenek pl. az éjszaka, vagy a Hold, amelyek általában a tudattalan szintjének jelzői. De mindig átszinezik a szimbólumok jelentéseit az egyéni árnyalatok: például a madarak esetében, amelyek gyakori szereplői a meséknek. Itt még az sem mindegy, hogy milyen madárról van szó. A madár színe is fontos: más a rezgése egy fekete hollónak és egy hófehér galambnak, vagy egy kék színű tollashátúnak. Egy galamb lehet akár a lélek, a szerelem, a béke, vagy a szelídség jelképe is. Én ilyenkor mindig azt tanácsolom, hogy figyelje meg a résztvevő, hogy melyik jelentés tűnik számára ott és akkor igaznak. Mert azt mindig érzi mindenki, hogy ami elhangzik, az számára megállja-e a helyét, el tudja-e fogadni. Mert abszolut igazság nem létezik, mindig van a fejtegetésben szubjektivitás is. Nem szeretem erőltetni a saját meglátásomat, mindig kérem, hogy várjanak egy belső visszaigazolást arra vonatkozóan, hogy nekik mit jelent az adott szimbólum. Hiszek abban, hogy ez amúgy is egy közös munka...mert a mese szálait együtt fejtegetjük.
A virág általában a szeretet szimbóluma. A mesékben gyakran virágból születik a leány, és szerelmes nő lesz belőlük. A fehér virágok mint a liliom, vagy a gyöngyvirág gyakran szépséges leánnyá változnak a történet során, mely a nővé, asszonnyá érést fejezheti ki.
A gyöngyvirág: bájos, kicsiny harangokból álló illatos, hófehér színben pompázik, amely a tisztaság, a szerénység, a „hófehérség”, a naivitás szimbóluma a népmesékben. A hagyomány szerint Mária virág is, azaz telve van égi eredetű női energiával is. Egy szerelmes férfi azonban elősegíti a virág átváltozását: hús-vér nővé változik, akit feleségül is vesz Gyöngyvirág Palkó.
És vajon Neked mit jelentene a mesében a gyöngyvirág? Vagy egy másik növény? Ha Te is szeretnél közelebb kerülni a mesék mélyebb rétegihez, próbáld ki meseterápiás foglalkozásaimat, amely során bepillathatsz a szimbólumfejtés titkaiba, a mesék ősi nyelvének különleges világába. Szeretettel várlak!

Mátai Enikő
meseterapeuta
aranyalmamesemuhely@gmail.com

© Copyright 2020 - All Rights Reserved