website design templates

A mesékben gyakran előfordul, hogy találkozunk az ún. „kettős anya” jelenséggel. Gyakran veszi gondjába a mesehőst a vér szerinti anyán kívül egy másik nő is, aki a „mentális anya” szerepét tölti be. Elfogadással fordul felé, tanítja, beavatja, neveli a hőst: ők a keresztanyák, erdő mélyén élő anyók.
Szerencsés vagyok, mert az Aranyalma Mesekertnek is többféle anyukája van rajtam kívül. Megszületését velem együtt három nő is segítette....az egyik jobban, mint a másik.
Vanda egy Jóságos Tündér. Főként a hegyekben, a Bükkalján él. Mivel tündér, szárnyakkal bír. Szőkésvörös haja, csilingelő gyermekies hangja, bájos lénye együtt földöntúli jelleget alkot. Egyszerűen kortalan. Éteri kisugárzása van: benne van a mosolyában, a szépen formált szavaiban, na és ő az, aki gyöngyöket nevet...vagy rózsákat. Csoda, hogy mesékkel dolgozik? Metamorphosisos meseterapeutaként specialitása az ökopszichológiával átitatott természetművészet...és amikor a mesékkel házasítja ezeket, akkor ott mindig csoda dolog születik...
Hivatalosan Vanda, a noszvaji Meseút édesanyja lett az Aranyalma Mesekert Tündérkeresztanyja. Boldogan vállalta a felkérésemet, még a névadásban is komoly szerepet vállalt. Mindemellett mindig pont annyi támogatást kaptam tőle a közel egyéves folyamatban , mint amennyire szükségem volt. Soha nem lehetek elég hálás érte...Mindig kész volt segíteni, kedvesen, ahogy a Tündérek szoktak. Semmit nem csinált meg helyettem, bízott bennem, szurkolt nekem. Tanított, emelt és a szárnyaival simogatott. Hitt abban, hogy nekem sikerül majd kiállnom a próbákat...és a saját mesém hőse leszek. Azt mondta, hogy előttem még senkinek nem sikerült, de érezte, hogy én majd kitartok. Köszönöm ezúton is a hitet...nem is kívánhatnék méltóbb Tündérkeresztanyát az Aranyalma Mesekertnek!
Az Aranyalma Mesekert másik anyukája Zsóka, az alsó-szigetközi Sudár Birtokot vezeti. Vandához hasonlóan ő is többszörös édesanya, neki négy, Vandának három gyermeke van. Közös bennük, hogy lényükből sugározzák a nagybetűs Anya archetípust: növesztő, tápláló, gondoskodó energiájuk eleve adott. További közös vonásuk, hogy mindketten szoros kapcsolatban vannak a Természettel. Zsóka gazdálkodik: bio fűszer-és gyógynövényeket termel közel hat hektáron, a Birtokon ahol családjával él. Őseitől kapott földeken, gazdálkodó dinasztia tagjaként végzi munkáját. Kezei közül gyógyító teák, prémium minőségű fűszerek kerülnek ki. Nekem ő az egyik legnőisebb nő a világon, a két lábon járó termékenység maga. Szerintem Földanya kihelyezett területi képviselője. Biztos vagyok benne, hogy szoros kapcsolatot ápol a Birtokon szolgáló szorgos manókkal is, akik a mesék szerint is a növényeket gondozzák, ápolják. Zsóka mesebeli neve Anyácska volna, akinek lábnyomában fű terem, ismeri és érti a gyógynövényeket, beszélget is velük. Nekem mesélte...hálás köszönet Zsókának, amiért befogadta és folyamatosan táplálja szívével és lelkével az Aranyalma Mesekertet, amiért nagyon-nagyon hálás vagyok.
Szerencsés vagyok, hogy pont velük hozhattam létre az Aranyalma Mesekertet. Köszönöm nekik ezúton is!


Mátai Enikő
meseterapeuta
aranyalmamesemuhely@gmail.com

/Kép: Kisalföld, Gondár Flóra, Tátrai Vanda/

© Copyright 2020 - All Rights Reserved